Рязане на фолио

Рязане на фолио

Рекламите с фолио, рязано на плотер, са с ниска цена, бърза изработка и отлично качество на продукта. Поради това са едни от най-широко разпостранените начини за рекламиране.  Рязането на PVC или друг вид фолио с плотер е технология, която навлезе преди повече от четвърт век и продължава да бъде актуална до днес. Изрязването на надписи, лога и всякакви изображения от фолио става с машина, наречена плотер. Той работи със специализиран софтуер, който се изработва за векторни графики. Рязането на векторни изображения дава възможност за прецизно изрязване по контур и перфектно качество на детайлите при предварително начертани форми, букви или фигури. Изрязването по контур се прави с малък резец, прикрепен на машината. Натискът, който упражнява резеца, е толкова фин и лек, че прорязва само фолиото, а силиконовият му гръб остава здрав. Това позволява прецизността на изработеното изображение да се запази и при монтажа върху работната площ. Нашата фирма разполага с плотер от ново поколение, който позволява рязане на фолио с ширина до 126 см. Възможностите на плотера да реже фолио с голяма ширина, позволяват да се предложи още една услуга: Изработка на шаблони от хартия или тънък картон. За чертане на шаблони режещият инструмент се сменя с писалка и по този начин се очертава всеки контур, който искате да използвате за шаблон. Къде намира приложение плотерното рязане? Използва се за реклами с фолио. Приложенията на фолиото като материал за реклами са изключително много. С фолио се облепват витрини, брандират се и автомобили. С  изображения от различни видове фолиа се облепват плексигласови продукти, винили, прахово боядисани или поцинковани ламарини. Плотерно изрязани елементи от фолио - лога, фирмени знаци, надписи се апликират върху светещи или несветещи рекламни продукти. Използва се и за декорация на различни по големина и форма плоскости най-вече в интериора и за предмети. Самите фолиа,  от които се изработват реклами, са много видове, разделени в серии според приложението им. За плотерно рязане най-често се използва  PVC фолио поради характеристиките му, които го правят подходящо за външна употреба и бюджетно приемливата цена. Цветовото разнообразие задоволява всяко изискване.  По области на приложение фолиата, рязани на плотер са:

-      PVC фолио (мат и гланц) - за изработка на табели, несветещи, фолиране на витрини, облепване на обемни букви, рекламни надписи и други

-      Трансперентно фолио - за светещи рекламни продукти

-      Автомобилно (каст) фолио - за брандиране на автомобили, бусове, камиони, хеликоптери, малки самолети

-      Пясъкоструйно фолио  - за матиране на  витрини, стъкла, други стъклени плоскости, върху еталбондови или плексигласови табели.

-      Перфо фолио - за облепване на стъкла в офис или магазин, като видимостта в помещението се ограничава. Вижда се отвътре навън, но не и обратно.

Рекламният надпис или изображението се получава като се изрязва плотерно всеки елемент в избрания цвят и последователно се апликира върху рекламния носител. Другият начин за приложение на плотерно рязано фолио е чрез изрязване по контур на изображение, предварително отпечатано върху фолио. Фолиата, които се използват, са бели,металик или прозрачни според това на какви условия ще бъдат подложени. Печатът може да бъде няколко вида според  приложението - за автомобили, рекламни стелажи, фасади и други. Цените на рекламните продукти, изработени чрез рязане на плотер, се изчисляват като сума от цените на отделните операции и материали. Плотерно рязаните надписи или изображения за апликиране са  разумно ценово решение. Като рекламен продукт те не отстъпват по качество и трайност на останалите предложения.